Festugen 2021

Da en 8 meter høj isbjørn kom til Aarhus

Festugen 2021 er slut, og vi havde en fantastisk oplevelse med de studerende fra Grønland og Danmark.

Se billeder og video fra ugen i galleriet til højre og herunder.

Læs mere om arrangementet nederst på siden.

Pressemeddelelsen fra Festugen 2021:

Isbjørnen er skabt i Grønland

Isbjørnen skaber glæde i Grønland – her på torvet i Qaqortoq

8 meter høj

Den bevægelige bjørn er lavet i samarbejde med italienske dukkemagere

Army of Polar Bears

En hær af isbjørne indtager Aarhus under Festugen

Isbjørne i Aarhus

Army of Polar Bears på tur i Aarhus

Maskedanser

Den grønlandske maskedanser Else Danielsen optræder også ved Det Grønlandske Hus i Festugen

Hvor:

Det Grønlandske Hus

Dalgas Avenue 52A-F

8000 Aarhus C

 

Hvornår:

Forestillinger:

Onsdag: kl. 11.30, 13.00 og 14.00

Torsdag: kl. 10.00, 11.30, 13.00 og 14.00

Fredag: kl. 10.00, 11.30 og 13.00

 

Praktisk:

Gratis

Egnet for kørestolsbrugere

Udendørs

 

 

Projektet er finansieret af
Foreningen NUKIGA 
Aarhus Kommunes Kulturarrangementspulje 
VIA University College / SPS Nuuk (rejser og ophold for studerende og undervisere)

 

Kom og se en 8 meter høj isbjørn blive vækket til live og få en unik grønlandsk oplevelse.

Fra onsdag den 1. til fredag den 3. september 2021 i Aarhus Festuge vil der ved Det Grønlandske Hus i Aarhus være mulighed for at opleve grønlandsk kunst og kultur på nært hold.

16 grønlandske pædagogstuderende fra Nuuk har taget turen til Aarhus og vil sammen med danske pædagogstuderende fra VIA flere gange dagligt i Festugen spille en forestilling med udgangspunkt i den klassiske grønlandske myte Havets Moder og en performance kaldet ”Army of Polar Bears”.

Den store isbjørn vil være en del af forestillingen. Den er produceret i Grønland, hvor den tidligere har været på rundrejse til 4 byer, og er skabt af 100 grønlandske og danske studerende samt borgere i Sisimiut i samarbejde med italienske dukkemagere fra La Compagnia Del Carnevale i Viareggio Italien.

Isbjørnen flankeres af to bemandede workshops, hvor besøgende bl.a. kan få taget billeder med fotobaggrunde med grønlandske motiver, indgå i lydkollager og bygge på og lege med små robotter i ”den grønlandske robotby”. Studerende fra VIA vil her sammen med grønlandske studerende fortolke og formidle visioner for fremtiden i et Grønland, der også er en moderne digital kultur.

Indblik i Grønland

NUKIGA står i samarbejde med VIA University College, SPS Nuuk og Det Grønlandske Hus i Aarhus for arrangementet.

NUKIGA lavet en række interviews med meningsdannere, kunstnere og iværksættere med tilknytning til Grønland, som besøgende via QR-koder kan tilgå for at få mere viden om Grønland og dét at være grønlænder.

”Vi arbejder hver dag på at gøre afstanden mellem Danmark og Grønland kortere. Grønland er et mangefacetteret land, og vi vil gerne give besøgende et indblik i Grønland og skabe nysgerrighed og viden,” siger Morten Larsen, CEO i NUKIGA.

I løbet af ugen vil der ved Det Grønlandske Hus i Aarhus være andre events og interaktive oplevelser med fokus på Grønland, så man som publikum bliver inddraget og får mulighed for så at sige tage en tur til Grønland i Festugen. Derudover er der mulighed for at besøge butikken i Det Grønlandske Hus i Aarhus, hvor der kan købes grønlandsk brugskunst og grønlandske fødevarer.

Til kamp for isbjørnen

Den udsultede isbjørn, der driver på en isflage, er blevet et meget konkret symbol på, hvad der kan ske, når isen smelter. Festugens tema, som i år er ’In it together’, er rammende, når det kommer til klimaforandringerne.

”Vi har kaldt en del af vores udtryk ’Army of Polar Bears’ for at synliggøre den frygtelige tanke, at menneskene har ødelagt isbjørnens naturlige levesteder, og derfor samler isbjørnene sig i en hær, som marcherer ind mod menneskenes byer” fortæller Klaus Rubin, Lektor i drama og teater, VIA University College.

Læs mere om Isbjørnens tilblivelse på via.dk/nannup.

Artikel i Aarhus Stiftstidende om arrangementet